Een harde of zachte matras kopen? De verschillen


Veel mensen staan voor de keuze: Een harde matras of een zachte matras? Tenzij u al een sterke voorkeur heeft, is het vaak onduidelijk welke van de twee het beste bij u past. Beide typen matrassen hebben een aantal voor- en nadelen. Vaak is de beste keuze ook afhankelijk van waar u naar op zoek bent. Daarom hebben wij alle verschillen en voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat u een keuze kunt maken.

Bij matrassenstad hebben wij een groot assortiment aan harde en zachte matrassen. Wat de beste keuze voor u ook is, wij zorgen ervoor dat u heerlijk kan wegdromen.

Harde en zachte matrassen: Zones, hardheden en alles er tussenin

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel matrassen te vinden is allerlei verschillend hardheden. Bovendien kunt u bij veel merkmatrassen uit een gradatie aan hardheden kiezen voor eenzelfde matras. Ook zijn en zonematrassen met verschillende gradaties aan hardheid in dezelfde matras. Wat voor stevigheid het best bij u past is vaak een kwestie van uitproberen; soft, medium, firm, extra-firm, uiteindelijk maakt het niet uit zolang u er goed op kunt liggen. Een te harde of te zachte matras is namelijk ook niet goed voor uw lichaam. Het is een kwestie van balans, niet helemaal wegzakken, maar ook niet op een harde plank liggen.

Kies de juiste stevigheid voor uw matras

Een harde matras of zachte matras kiezen is dus niet zo simpel als het misschien lijkt. Uiteindelijk gaat het om u en uw slaapgedrag. Een aantal van de belangrijkste factoren bij het vinden van de ideale hardheid zijn:

  • Lengte
  • Gewicht
  • Lichaamsbouw
  • Persoonlijke voorkeur
  • Slaap positie

Maar hoe weet u nou wat te hard of te zacht is voor uw nieuwe matras? Wanneer u op een matras gaat liggen zijn er een aantal dingen die kunnen aangeven dat deze te zacht of te hard is voor uw lichaam.

Matras hardheid advies

Een zachte matras kopen

Een zachte matras is heerlijk om in weg te zakken, terwijl u toch goed ondersteund wordt. Door dat een wat zachtere matras het lichaam iets meer omsluit, heeft u het ook sneller warm. Maar als de matras te zacht is wordt u niet genoeg ondersteund, dit kan slecht voor uw lichaam zijn, vooral voor uw rug. Een super zachte matras kan namelijk een hangmat effect hebben, dat betekent dat uw rug niet voldoende steun krijgt. Bovendien kan een matras die zo zacht is dat u te ver wegzakt er ook voor zorgen dat u niet rustig blijft slapen. Als u te ver in de matras verdwijnt, zorgt dit er namelijk voor dat u niet goed kan bewegen wat verontrustend kan werken.

Een harde matras kopen

Een harde matras is geschikt voor mensen die liever niet te ver weg zakken. Met de extra veerkracht van een wat hardere matras blijft u bovenop liggen. Een harde matras die goed bij uw lichaam past, zorgt voor goede ondersteuning waardoor u minder onrustig slaapt en fris wakker wordt. Een te harde matras daarentegen kan uw nachtrust juist onderbreken. Als de matras te hard is worden bepaalde delen van uw lichaam niet goed ondersteund, terwijl er juist te veel druk op andere plekken ontstaat.

De perfecte matras hardheid voor u

We blijven er op terug komen, maar de perfecte matras is niet te hard én niet te zacht. Wat een goede matras doet, is het optimaal verdelen van uw lichaamsgewicht, zo worden de juiste plekken voldoende ondersteund. De matras moet zich op de juiste drukpunten aansluiten en uw wervelkolom voldoende steun bieden. Toch hebben we hier een paar vragen die u kunt stellen om u op weg helpen bij het vinden van uw perfecte matras met de ideale hardheid.


Warm of koud slapen

Heeft u het snel warm wanneer u naar bed gaat of wordt u vaak zweterig wakker? Dan is een wat hardere matras vaak prettiger. Een zachte matras sluit zich namelijk om het lichaam heen waardoor er meer warmte om u heen is. Een wat hardere matras heeft minder contact oppervlakte, zo kan de warmte makkelijker weg van uw lichaam gaan.

Pijnlijke schouders of heupen

Wordt u wel een wakker met last van een van deze druk punten? Dan is de kans groot dat uw matras te hard is. Uw lichaamsgewicht wordt dan niet voldoende verspreid waardoor er op bepaalde drukpunten, vooral de schouder en heupen, te veel druk komt. Met een wat zachtere matras wordt dit beter verdeeld en krijgt iedereen deel van uw lichaam de steun die nodig is.

Last van uw wervelkolom

Wanneer u wakker wordt met een stijve rug kan het zowel door een te harde of zachte matras komen, waarschijnlijk kunt u wel zien wat het probleem is voor u. Een matras die de verkeerde hardheid voor u en uw rug heeft, zorgt ervoor dat de tegendruk niet goed is. Of u nou te weinig steun heeft, of juist te veel wegzakt, het resultaat is een slechte nachtrust. Met een goede matras komt uw wervelkolom niet onder druk te staan én wordt deze op alle plekken ondersteund.

Laat u adviseren door matrassenstad

Een matras kopen is niet gemakkelijk. Een goede nachtrust valt of staat met een goed matras, maar dit is voor iedereen verschillend. Wilt u professioneel advies, kom dan bij ons langs op locatie. Matrassenstad is gevestigd in Breukelen (provincie Utrecht). U bent van harte welkom! Wij helpen u graag met het vinden van uw geschikte matras. Koopt u een matras bij Matrassenstad, dan profiteert u bovendien van de vele voordelen, waaronder gratis bezorging. Matrassenstad heeft bovendien een grote voorraad, waardoor uw gewenste matras altijd op voorraad is.